December 31, 2018

May 2, 2018

October 31, 2017

October 18, 2017

September 13, 2017

June 25, 2017

June 1, 2017

May 8, 2017

April 26, 2017

Please reload

Recente posts

MVX

March 27, 2017

 

 

Je bent wie je bent

 

Het thema van de Jeugdboekenmaand 2017 draagt de titel M/V/X. Bij wie dit niet meteen een belletje doet rinkelen helpt de ondertitel alvast een eind op weg: ‘Je bent wie je bent.’

 

In maart trekken we met ‘ons klein mannen’ naar buiten, vol lentekriebels en jong geweld, snakkend naar de eerste zon en nieuw avontuur. Maar hebben we deze maand ook een keer extra stilgestaan bij de avonturen en verhalen die onze bengels te lezen en te zien krijgen? Bij de spiegel die hen wordt voorgehouden, beïnvloedbaar en kwetsbaar als ze zijn?
En waarom niet, misschien hebben we ook een keer nagedacht over wie we eigenlijk zelf zijn of willen zijn. Want misschien ben jij wel dat meisje dat zich goed voelde bij de boys and their toys, de spichtige puber die zich anders voelde. Of die jongen met dat koekenhart die zo zorgzaam met de poppen speelde.

 

MVX wil meisjes en jongens niet lijnrecht tegenover elkaar zetten, maar hen kriskras en door elkaar doen bewegen, los van rolpatronen. Open vragen stellen en hun nieuwsgierigheid prikkelen in plaats van pasklare, zaligmakende antwoorden te geven. Verhalen brengen die hen de wereld in al zijn pracht en diversiteit maar ook met zijn polarisatie en lelijke kantjes doet ontdekken. Een boeiende zoektocht met vallen en opstaan, die alle kinderen overal ter wereld alle mogelijke kansen biedt om zichzelf te leren kennen en een eigen pad te volgen waar ze zich goed bij voelen.

Die zoektocht verloopt soms moeizaam, verwarrend en emotioneel. Het pad eerder een rollercoaster, wild door de scherpe bochten gierend als de hormonen in hun jonge lijfje. Waar het soms moeilijk kiezen is welke richting ze kunnen of willen uitgaan. Want er is zoveel keuze, en soms zo weinig houvast.

 

MVX gaat over wat kinderboeken zeggen, met en zonder woorden. Het gaat over welke wereld wij, volwassenen, de kinderen tonen. En over wat wijzelf kunnen zeggen en doen.
Het jonge volkje krijgt via de sociale media bakken nieuws mee over me and myself, flitsende beelden en prikkels over wat er zich in het World Wide Web afspeelt, dichtbij maar ook veraf.
Haal hen dan af en toe even bij de leest. Rustig, bij een goed boek en het verhaal dat jij hen vertelt. Over een wereld waarin ze zich kunnen inleven en wegdromen, hun fantasie de vrije loop kunnen laten en onbelemmerd kunnen experimenteren met hun eigen personage. Bij jouw gebaar dat hen liefdevol vertrouwen geeft en veilig begeleidt in de zoektocht naar hun eigen identiteit in die grote globale wereld, tot ze zijn wie ze zijn.

 

Walk the talk. Want jouw verhaal maakt het verschil.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archief

Jouw verhaal

Hogeweg 41

2240

© 2016  by Jouw verhaal

BE 0658.764.711

jouw verhaal
  • Facebook Social Icon

Like ons op Facebook

Massenhoven (Zandhoven)